PROPOSICIÓ DE NO DE LLEI SOBRE ALA TENSIÓ A LA VALL D'ALBA

A LA MESA DE LES CORTS

Enric Xavier Morera i Català, Síndic del Grup Parlamentari Compromís, d’acord amb el que disposa l’article 160 i següents del RC, presenta la següent Proposició no de llei, de tramitació ordinària.
A finals del passat mes de juliol la Direcció general d'Energia de la Conselleria d’Infrastructures i Transport va resoldre favorablement la sol·licitud d'Iberdrola per construir una línia d'alta tensió que creuarà part de la Vall d'Albaida, en algunes zones d'alt valor paisatgístic, com la Covalta, la Font del Patge, o la Serra del Torrater fins a arribar al Pou Clar.
La Generalitat Valenciana autoritza, d'aquesta manera, la construcció d'una línia d'alta tensió de 132 quilovats que tindrà trams aeris i altres subterranis i que travessarà els termes municipals d'Albaida, Benissoda, Agullent i Ontinyent, connectant la denominada “ST Ontinyent”amb la “Juan Urrutia-Alcoi”. La major part de l'estesa elèctrica que es va a instal·lar serà visible en zones emblemàtiques com la Covalta o la part baixa de la Serra del Torrater, precisament on es conserva l'última vegetació boscosa que es va salvar del desastre dels incendis de juliol de 1994 que van assolar el terme municipal d'Ontinyent. L’incendi que va assolar aquesta setmana la Vall d’Albaida està en la zona per la que passa la línia d’alta tensió, una coincidència que beneficia a Iberdorla que haurà de fer la instal·lació de les torres d’alta tensió en una zona que ha quedat arrasada i on no cal tallar arbres
Per tot l’exposat és pel que presentem la següent:
PROPOSTA DE RESOLUCIÓ
Les Corts insten el Consell a:
La paralització de la construcció de la línia d’alta tensió ST Ontinyent amb la “Juan Urrutia-Alcoi”.
Repoblar amb caràcter d’urgència tota esta zona afectada pel foc.
Les Corts, 13 de setembre del 2010


Enric Morera i Català