PROPOSICIÓ DE NO DE LLEI SOBRE PROGRAMA EN CANAL 9 DEDCAT A LA MÚSICA EN VALENCIÀ

A LA MESA DE LES CORTS

Enric Morera i Català, Síndic del Grup Parlamentari Compromís, d’acord amb el que disposa l’article 160 i següents del RC, presenta la següent Proposició no de llei, de tramitació ordinària sobre posada en marxa d’un programa en Canal 9 dedicat a la música actual en valencià.

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

Als darrers anys, l’audiència de les televisions i emissores de RTVV ha caigut en picat i la ciutadania s’allunya de la radiotelevisió que deuria de sentir com la seua, per ser la més pròxima i per ser la valenciana. Estudis de sindicats, però, indiquen que en Canal 9, un 70% de la producció és externa i l’ús del valencià ha caigut fins ocupar només el 43% de la graella i això és, sense dubte, una de les causes de la pèrdua d’audiència mes a mes.
Atés l’article 18 de la Llei de Creació de RTVV, on diu que el Consell de la Generalitat “podrà establir les obligacions que es deriven de la naturalesa del servei públic de RTVV”, queda clar que la Generalitat té l’obligació legal i moral d’endreçar la programació de RTVV i acostar-la al poble.
Una bona forma de reconciliar a la societat valenciana amb la seua televisió pública seria mitjançant un programa dedicat a la música en valencià, perquè en els darrers anys comptem amb més autors, grups i tendències que mai i que fan una música en valencià d’excel·lent qualitat. D’esta manera, a més a més, es pot donar difusió a la nostra llengua, que passa per hores molt baixes en Canal 9 i així fer que RTVV complisca amb la Llei de Creació.
La realització d’este programa és molt factible per la gran quantitat de publicacions, discogràfiques, productores, col·lectius i experts que treballen dia a dia amb els músics i artistes que fan música actual en valencià.

Per tot això abans exposat, presente la següent:

PROPOSTA DE RESOLUCIÓ:

1.- Les Corts Valencianes insten al Consell a que pose en marxa en Canal 9 un programa setmanal dedicat a la música actual en valencià, amb reportatges, entrevistes i emissió de videoclips, en horari de màxima audiència.

2.- Eixe programa haurà de tindre un espai ben destacat a la web de RTVV i en les xarxes socials que gestiona l’ens públic, per tal de fer arribar a la major quantitat de persones la rica producció musical que es fa en valencià.


Les Corts, 12 de juny de 2010



Enric Xavier Morera i Català