PROPOSICIÓ NO DE LLEI PRODUCTES PERIBLES

A LA MESA DE LES CORTS

Josep Maria Pañella, portaveu adjunt del grup parlamentari Compromís, d’acord amb allò disposat en els articles 160 i següents del RC, presenta la següent Proposició No de Llei de tramitació ordinària.

PROPOSICIÓ NO DE LLEI
1. Les Corts Insten el Consell per tal que aquest inicie les gestions oportunes davant el govern de l’Estat per a crear un marc legislatiu adequat procedint a l’elaboració de:
1.1. Una llei de Comerç en la que es contemplen específicament els productes peribles i en la que es regule:
La major participació dels productors en el preu venda al públic dels productes i dels consumidors en la informació general d’aquests productes, i concretament en la formació del preu que paga.
La introducció dels índexs següents: Preu de referència de Venda al Públic, Valor de Mercat incorporat pel productor i Índex de Costos de la Distribució Comercial.
La bonificació de les bones pràctiques comercials dels Agents de la Distribució Comercial.
La creació d’una Comissió d’Examen de Pràctiques Comercials per controlar la utilització de pràctiques abusives com la venda a pèrdues i el sistema de compravenda als productors sense un preu pactat.
El control de les importacions amb la garantia de la no utilització de productes fitosanitaris prohibits en la U.E.
Implantació del doble etiquetatge.
Control del “dumping” comercial mitjançant el qual algunes grans empreses realitzen pràctiques comercials de venda de productes peribles per baix del cost de producció o adquisició.
1.2. Una Llei d’Organitzacions Interprofessionals que incremente la transparència del mercat.
1.3. Una llei de Contractes tipus per aconseguir relacions equitatives entre els productors i la resta d’agents
2. Les Corts insten el Govern de la Generalitat a:
2.1. Crear un programa especial específic per a la promoció i control del comerç dels productes peribles que contemple:
a. Mesures especifiques per previndre i eliminar les pràctiques comercials abusives que suporten els productors del productes peribles, davant la pressió d’alguns sectors del comerç. Per tant, cal condicionar la concessió de les ajudes a la Indústria Agroalimentària a les bones pràctiques comercials.
b. Mesures específiques que servisquen d’informació clara de l’evolució dels preus d’aquests productes en tota la cadena comercial, entre elles la revitalització de l’Observatori de Preus.
c. Mesures específiques que possibiliten al consumidor obtenir una informació de la procedència geogràfica d’aquests productes.
d. Mesures específiques que informen i regulen, fins allò que la llei permeta, la correspondència de l’evolució del preu final d’aquests productes amb la del preu inicial.
e. Mesures específiques que garantisquen que el preu pagat als productors d’aquests productes cobrisquen els costos de producció i els faciliten una vida digna basada en el seu treball totalment imprescindible per la societat valenciana.
f. Mesures específiques que controlen i ordenen la possibilitat de realitzar ofertes d’aquests productes en plena campanya.
g. Mesures de control de qualitat .
h. Mesures que impliquen la promoció dels punts de venda dels productes peribles valencians directament o mitjançant les IGP o DOP.


Les Corts, a 7 de maig del 2009


Josep Maria Pañella